Nyfiken på Erasmus+? Att tänka på initialt
Uppladdad av Lena Flodin
Relaterad media
Viktigt att tänka igenom Innan du skickar in intresseanmälan är det viktigt att du tänker igenom varför du skulle vilja göra en LIA-period utomlands och att det finns praktiska förutsättningar för att du ska kunna genomföra detta. Säkerställ tex först att det kommer fungera för dig att vara borta hemifrån en längre tid. Förutsättning för en mobilitet är att du som studerande ligger i fas med studieplan dvs. har godkänt betyg i de kurser som föregår LIA-kurs
Framförhållning och tålamod Processen för att söka en LIA utomlands är i stort den samma som att söka LIA i Sverige. Av erfarenhet vet vi däremot att det ofta tar längre tid. Dels pga att du som studerande ofta har egna tankar med var du vill göra LIA och då krävs det tid för att göra research och etablera nya kontakter. Ansökan och CV ska oftast skrivas på engelska eller annat språk. Företag och organisationer utomlands är kanske inte bekanta med utbildningsformen Yrkeshögskola (YH). LIA-platsen ska kvalitetssäkras av din utbildningsledare. Att söka och hitta en lämplig bostad kan också ta tid. Eftersom en del av finansieringen av LIA-perioden sker med EU-projektmedel innebär det också en del förberedelser i form av överenskommelser/formulär som ska fyllas i mellan de olika parterna samt ett digitalt språktest.
Finansiering och försäkring Om du får beviljat stöd inom ramen för Erasmus+ projektet kommer du att få ekonomiskt stöd. Det ekonomiska stödet är olika beroende på vilket land du söker till. I processen är en av dina uppgifter att göra en översiktlig budget. LIA utomlands kommer att vara en del av din ordinarie utbildning och du har som vanligt möjlighet att söka CSN. Du är även försäkrad genom Kammarkollegiet och försäkringen Student UT. De studerande upplever däremot oftast att detta inte räcker utan man utöver detta även behöver planera ekonomiskt för perioden.
Intresseanmälan & ansökan. När du läst igenom ovanstående och vill gå vidare med en intresseanmälan tar du kontakt med din utbildningsledare som tar emot anmälan och för en diskussion med dig som sökande, men det är ytterst en projektgrupp på YH Akademin som ansvarar för urvalsprocessen.
Motivering och CV engelska I ansökan skriver du bl.a. en motivering och CV på engelska i vilken du beskriver varför det skulle vara viktigt för dig att få denna möjlighet. Tex vad du skulle lära dig, hur det skulle bidra i din yrkesmässiga och personliga utveckling. Ambitioner och mål för vad du vill uppnå i din framtida yrkesroll och karriär med hjälp av dessa erfarenheter. Förmågor som du besitter för att efter praktikperioden kunna föra lärdomar och erfarenheter vidare. Annat som du upplever viktigt i sammanhanget?
Uppskattad budget Du ska också göra en enklare budget/beräkning kostnader. Undersök rese-. boende och matkostnader försök hitta de billigaste alternativen. Obs! Bidraget baseras på schabloner beroende på land och tidsperiod. Beräkningen är till för att säkerställa att förväntningar och budgeten är rimlig.
- Taggar
-